Vukovar u srcu

Dana 18. 11., učenici 3. razreda PŠ Baška zajedno sa svojom učiteljicom Ivanom Vlahinja, obilježili su Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. U spomen na njihovu žrtvu, zajedno s našim braniteljima, tradicionalno  smo 17.11. zapalili svijeću ispred spomenika Domovinskog rata.

Kroz edukaciju i prezentaciju o gradu Vukovaru, učenici su se pobliže upoznali sa važnim povijesnim činjenicama o Domovinskom ratu, gradu heroja  i njegovim simbolima poput Vukovarskog vodotornja i Vučedolske golubice.

Sve svoje dojmove, znanja i emocije satkali su u kreativne radove, poručivši time da sve žrtve Vukovara i Škabrnje nikada nisu, niti će biti, zaboravljene.

Vukovar – grad heroj             

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza 1991. godine , a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Grad je branilo  1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije  te dragovoljaca HOS –a. Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, hrabro se boreći do samoga kraja. Herojstvo Vukovara postalo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja zemlje. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, donio je Hrvatski sabor 29. listopada 1999. godine. U čast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje, ali i žrtava ostalih gradova u Domovinskom ratu,  18. studenog obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *